dimecres, 8 de desembre del 2010

CONTAMINACIÓ LUMÍNICA

La contaminació lumínica és l'emissió de flux lluminós de fonts artificials nocturnes en intensitats, direccions o rangs espectrals innecessaris per a la realització de les activitats previstes en la zona en que s'han instal·lat els llums. Produeix un halo lluminós sobre les poblacions en enllumenar les partícules de pols o aigua que l'aire conté en suspensió. Quan hi ha núvols, la base d'aquestes es veu enllumenada.
 Freqüentment la detectem com la brillantor del cel produïda per la mala qualitat de l'enllumenat exterior, tan públic com privat.


CAUSES:

 L'ús de llums (fanals, projectors o focus, etc) que degut a un mal disseny luminotècnic o a una col.locació inadequada, deixen escapar bona part del fluix lluminós fora de l'àrea la qual es necessita enlumenar.
 Una excesiva il.luminació produeix importants i innecessàries pèrdues de llum per reflexió al terra i altres objectes enllumenats.
 Una zona excesivament enllumenada, produeix que a les zones veïnes es tendeixca a imitar-les, fent el problema més gros.
 La manca de sensibilitat de les persones i les entitats públiques i privades. En viure molt de temps amb aquest problema ens hem acostumant a ell i no el percebem com a problema.

CONSEQÜÈNCIES:

 Les conseqüències més destacables són l'agressió al fràgil ecosistema nocturn, el malbaratament de recursos energètics i de diners, un sobreconsum que comporta residus tòxics que ens podríem estalviar, l'alteració en les persones i la pèrdua del cel estel.lat, declarat per la UNESCO patrimoni de la Humanitat i orígen de la Civilització.
 La llum que incideix directament des de la làmpada als nostres ulls té una intensitat prou superior a la que ens arriba reflectida pel sòl i pels obstacles que en ell es presenten, fent que els vejam pitjor, perquè l'obertura de les pupil.les s'ha tancat fins a adaptar-se a aquella major intensitat lumínica.
 Aquest molestós enlluernament ens produeix fatiga visual, redueix la nostra percepció i, com a conseqüència, augmenta el risc d'accidents de trànsit.
 També afecta negativament a la vida nocturna de la fauna, especialment de certes aus que a voltes es desorienten ferint-se i, en ocasions, arriben a morir.



L'ASTRONOMIA TAMBÉ ÉS PERJUDICADA:

 Resulta molt sorprenent que els avanços tecnològics al segle XXI poden anar en detriment de l'astronomia moderna. Encara que les noves generacions de telescopis de 4 metres, equipats amb detectors super sensibles, fan possible observar objectes llunyíssims, 250 milions de vegades més distants que les estrelles més llunyanes que puga distingir l'ésser humà, els astrònoms no momés necessiten màquines de lent molt potents, també necessiten cels més foscos, cada dia més difícils de trobar.



RECOMANACIONS:

Les recomanacions bàsiques per a una il.luminació racional i respectuosa amb el medi ambient i les persones són simples:
Il.luminar de dalt a baix, fer-ho amb làmpades de baix consum i que no usen mercuri ni metalls pesats, emprar les potències adequades per a no enlluernar ni crear zones amb ombres massa fosques, i apantallar iorientar bé els focus per a evitar llençar llum al cel. 
 No utilitzar lluminàries tipus globus sense reflector a la part superior ja que projecten una gran emissió de llum sobre horitzontal. 

Aquesta és una bona manera d'enllumenar

Aquesta és una dolenta manera d'enllumenar


 Usar sistemes d'encesa per a assegurar que l'enlllumenat no permaneix encés durant les hores de llum natural.
Evitar la contaminació lumínica no vol dir apagar l'enllumenat; és il.luminar millor dirigint la llum allà on ens cal, el terra.

PROBLEMES ELS QUAL CREA:

 El malbaratament dels diners. Quant pitjor i més il.luninat estiga, més diners ens gastem, tant públics com privats.
 Agressió als ecosistemes. Els humans sóm animals diurns, que fins i tot per dormir busquem la foscor. Però hi ha multitud d'éssers vius que viuen i s'han adaptat a la foscor i que per culpa de la contaminació lumínica no poden dormir. La contaminació lumínica trenca relacions predador-presa, repós, estratègies de camuflatge i reproducció, etc.
 Estem destruint els seus hàbitats, fragmentant i debilitant ecosistemes i pagant molt més que la factura elèctrica.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada